LEO FULD De Keizer van het Jiddische lied

LEO FULD
De Keizer van het Jiddische lied
Wo Ahin Soll Ich Geh’n?
In de jaren tachtig hoorde je die stem nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldwijd 30 miljoen platen maakte. Een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven  dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen.
Al als 16-jarige trok hij volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. De jongen die in 1912 was geboren in een groot, arm gezin in Rotterdam had opeens uitzicht op roem en succes.

Wij spelen op zondag 12 mei in het theater Circus Hakim aanvang 14.30 uur.
Kaarten aan de deur verkrijgbaar, reserveren aan te raden via info@circushakim.com
Adres: Korte Verspronckweg 7-9  2023 BS Haarlem.

Link naar Folder Leo Fuld

Zijn versie van My Yddische Mameh werd een wereld hit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York en Londen , waar mensen avond aan avond voor hem terug kwamen.
Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat alleen een zus de oorlog had overleefd..
In Parijs, waar hij wekenlang optrad met o.a. Edith Piaf en Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub, een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied zingen Wo ahin soll Ich geh’n. Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde. Leo Fuld die miljoenen platen verkocht was, toen hij in 1997, in Amsterdam, overleed, zo goed als vergeten…
Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger
herleven, in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar.
Tekst Lars Boom
Vertaling liedteksten Rob van de Meeberg
Muzikale leiding Bert Stoots
Regie Evert de Vries
(Naar een idee van Evert de Vries)
Leo Fuld, de ondekker van Charles Aznavour, die zelfs een lied (l’émigrant) voor hem schreef, wereldwijd 30 miljoen grammofoonplaten verkocht, wordt opnieuw tot leven gewekt door Rob van de Meeberg die eerder prachtige portretvoorstellingen maakte over Wim Kan, Johnny Jordaan, Simon Carmiggelt en Jacques Brel.
Voor meer informatie: Evert de Vries 06-22 477 803

Print Friendly, PDF & Email