Holocaust Memorial Day Zaanstreek 2019

Op vrijdag 25 januari is om 11.00 uur op de Joodse begraafplaats in Zaandam Westzanerdijk 312 een korte herdenking met het onderstaande  programma

11.00 Opening plechtigheid door Ruben Boas,
3 gedichten door leerlingen van basisschool de Dijk West
Toespraak en gebed door Rabbijn Spiero
Drie gedichten door leerlingen
Toespraak namens de gemeente Zaanstad
Bloemlegging en defilé
Einde plechtigheid
bijeenkomst:
Graag nodigen wij u uit voor de Holocaust Memorial Day op zondag 27 januari 2019 om 14:00 in de Westzijderkerk in Zaandam. Op het programma staat onder meer: een openingswoord van burgemeester Jan Hamming, een lezing van Hella de Jonge, muzikale invulling van Freek de Jonge en FluXus.
Onderstaand informatie en een verwijzing naar Joods monument Zaanstreek
Nadat het door Pim Ligtvoet samengestelde boek ‘Ik heb een heel tijdje niets van me laten horen.’ Joden in de Zaanstreek (1940-1945) in 2007 uitkwam, reageerden tal van mensen op de inhoud. Dat leidde tot aanvullingen, wijzigingen en extra namen. Nieuwe archiefvondsten en publicaties zorgden voor extra gegevens. Sinds 2007 werden er tal van nieuwe onderduikers teruggevonden, met name door Erik Schaap. Omdat het boek uitverkocht raakte en de nieuwste vondsten ook een plek verdienden, besloten Pim Ligtvoet en Erik Schaap een website op te zetten, waarbij ‘Ik heb een heel tijdje niets van me laten horen’  het fundament vormde. Colette Sloots ontwierp met hen de website. Hierna nam Erik de redactie en de invoering van de tekst voor zijn rekening, Marja Eijkhoudt plaatste de foto’s en nieuwe lemma’s. De website kreeg veel reacties en groeide uit tot  een monument dat de Koninklijke Bibliotheek in december 2015 opnam in haar Eregalerij.