Bericht van het Ipor ter informatie

Uitgaande sjabbat 19 september om 21:15 uur zendt de EO de reportage “Hoe koosjer is de Bible Belt?” uit, zie onderstaand persbericht.
Op zondag 20 september om 18:00 uur zendt de EO op de radio Dit is de Dag uit wederom met Opperrabbijn Jacobs. In deze uitzending zullen we erachter komen waarom de opperrabbijn niet zo tevreden was over het resultaat van zijn 40- jarig ambtsjubileum.

Sjabbat sjalom,

Brigitte Wielheesen
Secretaris IPOR

Dit is de Dag Reportage: Hoe koosjer is de Bible Belt?

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 19 september, 21.15 uur, NPO2

Aan orthodoxie zijn ze op de Veluwse Bible Belt echt wel gewend. Maar zo één keer per jaar kijken ook de protestantse gelovigen verwonderd op als de orthodox-joodse opperrabbijn Benjamin Jacobs met een bijzonder gezelschap neerstrijkt in de bossen van Beekbergen. Dat verandert voor even in een vakantieoord voor honderden orthodoxe Joden die er de zomer doorbrengen. Maar hoe koosjer is de Hollandse Bible Belt eigenlijk? In Dit is de Dag Reportage aanstaande zaterdag een bijzonder portret van een Joodse zomer-enclave.

Opvallend is het wel: terwijl Joodse Nederlanders steeds vaker klagen over het toenemende antisemitisme in ons land, en zeggen serieus te overwegen Nederland achter zich te laten, komen in de zomer honderden Joden uit het buitenland juist in Nederland hun vakantie doorbrengen.

Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo moet de sabbat, de wekelijkse religieuze rustdag, ook op vakantie tot in detail en volgens de strengste wetten worden gehouden. De Joodse vakantiegangers rekenen erop dat opperrabbijn Jacobs dit stukje Veluwse bos tot op de centimeter sabbat-proofheeft gemaakt. Een bijzondere operatie waarvan Dit is de Dag Reportage verslag doet.